Windows 10 terugdraaien naar vorige versie

Na een upgrade naar Windows 10 biedt Microsoft een maand lang de mogelijkheid om een terugdraai (rollback) actie uit te voeren naar de oorspronkelijke versie van Windows 7 of 8.

De reden dat deze functie slechts een maand na de upgrade beschikbaar is, is denk ik vooral van technische aard. Op het moment dat Windows 10 al maanden volop gebruikt is, wordt het technisch gezien steeds lastiger om de terugrol actie succesvol uit te voeren.

Ik heb deze functionaliteit getest en het werkt verbazend goed.
Update 27-11-2015: Bij de meeste gebruikers is de oude installatie binnen een kwartier teruggezet.

Hieronder een kort stappenplan hoe deze actie uit te voeren:

Windows 7 terugzetten 00
Kies menu en daarin Instellingen.

 

Windows 7 terugzetten 01
Ga naar Bijwerken en beveiliging.

 

Windows 7 terugzetten 02
Klik bij terug naar Windows 7 (of 8) op Aan de slag

 

Windows 7 terugzetten 03

Windows 7 terugzetten 04
Geef eventueel een reden op waarom de eerdere versie wordt teruggezet.

 

Windows 7 terugzetten 05
Klik op Volgende.

 

Windows 7 terugzetten 06
Klik op Volgende.

 

Windows 7 terugzetten 07

Klik op Terug naar Windows 7 (of 8).

 

Mijn advies is om deze terugrol actie uitsluitend te gebruiken in noodsituaties. Dus als Windows 10 echt niet functioneert. Het terugrollen is niet bedoeld om Windows 10 even uit te proberen.

160 Comments, RSS

 1. nicolaas 7 augustus 2015 @ 16:13

  hoi. ik heb windows 10 geprobeerd en om verschillende redenen (oa edge)
  en zeker ook het privacy gebeuren van microsoft, ben ik teruggegaan. er worden voor wat mij betreft teveel gegevens naar ms verzonden. je kan wel enkele dingen uitschakelen maar niet alles. ik zie geen meerwaarde ten opzichte van windows 8.1. het teruggaan naar 8.1 was in 20 min. gefixt.

  • Arjan Lobbezoo 10 augustus 2015 @ 19:43

   Bedankt voor je reactie. Privacy binnen Windows 10 is inderdaad een aandachtspunt. Windows 10 is m.i. nog wel traditioneel te gebruiken (inderdaad niet helemaal automatisch helaas). De komende maanden wil ik graag e.a. publiceren over privacy en hoe Windows 10 optimaal/veilig in te stellen. Dus lees gerust nog eens mee.

 2. Leo van Heumen 12 augustus 2015 @ 19:00

  Het duurde flink lang, maar ik hoop dat het een succes wordt!

 3. Fred Valkenburg 1 september 2015 @ 15:23

  Alles liep op rolletjes, dank voor de tip

 4. Vincent Gooijer 18 september 2015 @ 08:27

  Ik heb een Windows 10 upgrade gedaan maar hij geeft een memory management foutmelding waardoor ik niet kan opstarten. Is er een ander manier om de biel terug te zetten naar 8.1? Alvast dank

  • Arjan Lobbezoo 18 september 2015 @ 14:31

   Welke foutmelding krijg je precies? Kun je nagaan hoever Windows nu nog op start?
   Dan kan ik daarna even onderzoeken of het mogelijk is om op een andere manier terug te draaien.

   • Liliane 24 maart 2016 @ 22:20

    Kunt u mij helpen ik krijg herstel fout van Windows 10 naar 8.1 nu doet hij niets meer

 5. Johan Buschers 23 september 2015 @ 10:09

  Heb zojuist windows 7 SP1 geüpgrade naar windows 10.
  Alles lijkt goed maar Instellingen werkt niet, Edge werkt niet.
  Het lijkt of de programma’s starten maar er gebeurd niets.
  Enig idee wat er mis is en wat ik hieraan kan doen?

  • Arjan Lobbezoo 23 september 2015 @ 10:22

   Dit klinkt als een probleem dat ik eerder gehad heb bij een upgrade vanaf Windows 8.1 naar Windows 10. De KB3081424 update van Microsoft lost dit probleem automatisch op, maar in mijn situatie kwam deze update ook niet automatisch meer binnen omdat de updates ook vastliepen.

   Je kunt een emergency fix van Microsoft downloaden via:
   http://aka.ms/diag_settings

   Ik ben benieuwd of dit in jouw situatie ook helpt. Kun je dat nog even laten weten?

   • Johan Buschers 23 september 2015 @ 11:37

    Helaas is de opgegeven fix niet de oplossing voor mijn probleem.

 6. G Knijf 26 oktober 2015 @ 14:10

  kom dit als eerste bij de Google zoek opdracht tegen.
  De terugdraai is nodig omdat Win10 automatisch 32Bit installatie doet (na eerdere foutieve keuze bij Win 8.1) op een 64Bit machine. Ga nu zoeken hoe ik de 64b versie kan krijgen. Hoop dat bovenstaande terugdraai procedure foutloos werkt.

 7. Raquel 5 november 2015 @ 20:05

  Ik had windows 10 er op gezet om te zien hoe alles werkte. Voor mij een serieus negatieve ervaring. Driver voor mijn touchpad was niet uptodate waardoor hij super traag ging. Tevens vond hij heel wat DLL’s niet terug waardoor er constant pop up’s waren. Geef mij maar mijn windows 8.1 terug waar alles wel degelijk werkt.

 8. Leanne 13 november 2015 @ 10:19

  Bij mij was het probleem dat mijn laptop bleef hangen tijdens het opstarten sinds ik Windows 10 erop had gezet. Nu teruggedraaid, ging perfect en heel snel (stond ook nog niet zoveel op die laptop), dus bedankt voor de tip!

 9. B Jansen 17 november 2015 @ 10:51

  Op een Toshiba Satellite Laptop kan, na het terugdraaien, geen gebruik meer gemaakt worden van de functie “Herstellen naar fabrieksinstellingen”.
  De bewuste partitie kan niet meer benaderd worden.
  Dit werd helaas te laat vastgesteld en dit wordt ook door MS aangekondigd. Ook te laat gelezen….

 10. Ben 25 november 2015 @ 12:05

  Hartelijk dank voor de uitleg, ik ben weer terug bij win 7.

  • Martin 30 april 2016 @ 17:31

   Hoe lang duurde dat??

 11. K 10 december 2015 @ 16:44

  Na de update van windows 7 naar 10, moest ik mijn outlook mail opnieuw instellen en ben ik al mijn mailtjes kwijt.. Bestandjes op mijn desktop zijn ook weg (iets minder belangrijk).
  Ook moet ik nu opeens inloggen bij het opstarten van mijn laptop, wat voorheen ook niet was.
  HELP! Hoe krijg ik deze terug?

  • Arjan Lobbezoo 10 december 2015 @ 17:03

   Even voorzichtig zijn met zelf herstelacties doen. Kun je de volgende vragen beantwoorden?
   – Heb je backups?
   – Heb je tijdens het upgrade proces gekozen om je bestanden te behouden?
   – Welke versie van Office en Outlook gebruikte je?
   – Wat voor account had je ingesteld binnen outlook? IMAP/POP3/Anders?
   – Had je één of meerdere gebruikersaccounts om aan te melden bij Windows?
   – Is de gebruikersaccount overgenomen in Windows 10?

 12. Kees van den Broek 21 december 2015 @ 18:02

  Terugzetten van windows 10 naar 7 was een fluitje van een cent. En alles werkt gewoon weer! Op Windows Live Mail na dan 🙁 . Adresboek is kompleet aanwezig maar de boxen met binnenkomende en uitgaande post zijn leeg.. De hele historie is weg. Deze was in Windows 10 wél volledig aanwezig. Iemand een idee?

  • Kees van den Broek 21 december 2015 @ 18:04

   Ehh. sorry, uiteraard een back-up gemaakt vóór de upgrade en deze na de downgrade weer teruggezet. Echter geen resultaat

   • Kees van den Broek 22 december 2015 @ 13:40

    Heb de mails weer teruggevonden: zijn zo te zien allemaal aanwezig.
    Staan wél diep verborgen in het systeem. Heb gezocht met de zoekfunctie van Windows op “Microsoft Live Mail” en ben via, via op het juist pad gekomen. Nu nog kijken of ik de mails weer op de juiste plaats kan krijgen 🙂

    • Arjan Lobbezoo 22 december 2015 @ 15:04

     Je kunt de .eml bestanden vanuit verkenner gewoon in de map slepen binnen Windows Live. Wel moet je even de mappenstructuur opnieuw opbouwen.

    • Peter Calis 7 mei 2016 @ 10:34

     Kees,

     Ik heb hetzelfde probleem. Alle mail uit 1 mailbox zijn weg. hoe heb je ze teruggevonden?

    • Milan 5 juli 2016 @ 23:02

     Hallo Kees,
     Zelfde probleem hier , maar kan ze helemaal niet meer vinden.
     Na het terugzetten van Windows 10 naar 7 heeft Windows Live mail al mijn Opslagmappen verwijderd. ( Inclusief mijn berichten ) Ik weet niet waar ik deze terug zou kunnen vinden. Uit uw verhaal blijkt dat het u wel gelukt is.
     Hopelijk ontvangt u dit bericht en kunt u mij misschien ermee helpen.
     Alvast dank.
     Vriendelijke groet Milan

     • Arjan Lobbezoo 6 juli 2016 @ 14:04

      Meestal kun je de files vinden via dit pad:
      %userprofile%\AppData\Local\Microsoft\Windows Live Mail
      %userprofile% is het gebruikers profiel bijv: c:\users\gebruiker\

 13. Jan van Weereld 2 januari 2016 @ 17:31

  Kan van W10 niet meer terug naar W7. Installatie bestanden zijn al niet meer aanwezig.
  Heb nog wel een w7 herstelschijf en een backup.Kan ik hier nog iets mee of is het einde verhaal en moet ik W7 opnieuw installeren. Stop zowiezo met W10; alleen maar
  vastlopers. Sinds 29/12 al 4 keer opnieuw moeten beginnen.
  Kunt u mij nog een tip/oplossing geven.
  Bij voorrbaat dank

  • Arjan Lobbezoo 4 januari 2016 @ 21:11

   Als de terugrol actie vanuit Windows 10 niet meer werkt dan is het inderdaad einde verhaal en kun je helaas alleen nog Windows 7 opnieuw installeren. Krijg je een bepaalde melding over de installatie bestanden? Normaal gesproken blijven die gewoon een maand staan.

   • Broers 8 januari 2016 @ 00:39

    heb laptop met w10 gekocht maar bevalt niet kan je daar gewoon w7 weer over heen knallen ?

    • Arjan Lobbezoo 8 januari 2016 @ 18:34

     Gaat denk ik niet lukken. Ik kan er niets over vinden op internet, maar ik ga er vanuit dat Microsoft er wel voor zorgt dat oudere versies niet meer werken en dat het niet mogelijk is om legaal te downgraden naar een vorige versie.

 14. Fred 8 januari 2016 @ 21:01

  Hallo
  Ik heb een Asus T100 Ik wil windows 10 terug zetten naar 8.1 daar is hij al ruim 1 dag mee bezig is dat normaal? in het scherm staat uw vorige versie van windows herstellen heeft iemand een idee?

  • Arjan Lobbezoo 9 januari 2016 @ 08:36

   Een dag is te lang. Normaal gesproken is het meestal met 15 minuten geregeld. Dus ik denk dat het systeem vastgelopen is. Mijn advies is uitzetten en weer aanzetten en hopelijk start windows 10 of 8.1 weer op!

 15. Linda 8 januari 2016 @ 22:24

  Windows hersteld naar w7 twee dagen na upgrade naar w10. Helaas start Windows 7 niet meer op, kan dit zonder opstart diskette opgelost worden?

  • Arjan Lobbezoo 9 januari 2016 @ 08:36

   Krijg je een foutmelding? Waar blijft Windows hangen?

 16. othi 16 januari 2016 @ 20:46

  na een herstelprocedure van windows 10 naar 7 wil de computer niet meer herstarten , elke keer komt er de melding : opstartherstel starten en dan loopt de computer weer alles na en geeft dan aan dat dit niet kan.
  weet iemand wat ik nu moet doen?

  • Arjan Lobbezoo 19 januari 2016 @ 16:08

   Vermoedelijk kun je niet veel anders meer doen dan een herinstallatie. Als de herstelprocedure mislukt is er meestal weinig meer aan te doen. Heb je nog een herstel medium van Windows 7?

 17. henk 17 januari 2016 @ 12:29

  hallo
  heb w 10 teruggezet naar w7 krijg windows starten met logo op het scherm, dit verdwijnt muis op het scherm verder niets how can

  vr gr

 18. Ron 17 januari 2016 @ 19:48

  Ik heb ook het probleem dat ik win 10 kan terugzetten naar win 7, opstartherstel blijft maar komen en systeemherstel is compleet leeg.

  Ik snap de ‘jubelstemming’ over win 10 niet;
  – De ‘startknop’ is niet terug maar je moet je meest gebruikte programma’s omzetten naar tegels, gevolg onoverzichtelijk lelijk en irritant scherm.
  – Veel problemen met software wat niet is toegerust op win 10, op zich niet erg maar win 10 besluit eigenhandig deze te deïnstalleren,
  – In mail en outlook opties steeds ongevraagd aanbod Edge en geen uitschakelbare privacy stand, d.w.z. dat win 10 ‘het niet gebruiken’ van bepaalde toepassingen wel bijhoud,
  – Edge te kaal in z’n functionaliteit, kost veel werk om binnen programmatuur uit te schakelen, blijft passief actief in aanbod uitvoer programma’s,
  – IE11 ongevraagd belaagd met o.a. invoegtoepassing ‘smiley’s’, vormgeving verandert, etc..

  Nu nog de ‘kater’ dat win10 niet terug gaat naar win 7 als beloofd, alles overnieuw installeren of iemand een idee hoe de gemaakte backup vanuit win 10 te benaderen?

  • Arjan Lobbezoo 19 januari 2016 @ 16:15

   Helaas heb je de pech dat de terugdraai procedure niet goed werkt. Deze functie werkt in de meeste situaties gewoon goed.

   Korte reactie op je punten:
   – De tegels zijn te verwijderen. Doe ik ook altijd als eerste. Je houd dan een klein start menu. Als dit niet genoeg is kun je altijd classic shell even installeren: http://www.classicshell.net/
   – Tot nu toe heb ik nog weinig compatibiliteits problemen gezien met software in Windows 10. Eigenlijk draait alles wat in Windows 7 draait ook in Windows 10.
   – Altijd even Chrome als standaard browser instellen. Dat maakt het wat gemakkelijker als Edge.
   Je hoeft niet te upgraden. Zie ook dit artikel: https://arjanlobbezoo.nl/geforceerde-upgrade-naar-windows-10-fout-windows-update/ staat in hoe je de upgrade naar Windows 10 kunt weigeren zodat deze niet geforceerd wordt geïnstalleerd.

   • mary 23 januari 2016 @ 18:28

    Hoi heb nu langer dan 3 maanden w8. Wil terug naar w7. Zie nergens de mogelijkheid om terug te gaan. Hoe los ik dit op.

    • Arjan Lobbezoo 23 januari 2016 @ 21:21

     Helaas is de terugrol actie, die in dit artikel beschreven is, maar 1 maand beschikbaar. Dus het is niet meer mogelijk om via deze functie terug te gaan naar Windows 7. De enige mogelijkheid is om Windows 7 volledig opnieuw te installeren.

     • mary 23 januari 2016 @ 21:25

      Terug zetten naar fabrieksinstellingen zal niet helpen? W7 stond bij aankoop pc erop. Heb er dus geen cd van

      • Arjan Lobbezoo 23 januari 2016 @ 21:30

       Meestal kun je inderdaad herstellen naar fabrieksinstellingen, maar soms werkt de herstelpartitie niet meer goed na de upgrade naar W10. Mijn advies is om vooraf een goede backup te maken en daarna de herstel naar fabrieksinstellingen proberen.

       • Sharon 27 april 2016 @ 15:26

        Als ik dan een Windows 8.1 CD koop kan ik die dan installeren?

 19. E.Reijmers 21 januari 2016 @ 13:51

  Bedankt voor de tip, daar zat ik juist naar te zoeken. Ik word gek van al dat grafisch, wel fraaie layouts, van Win 10. En diverse programmas geven melding dat ik niet mag gebruiken omdat de licentie niet voor deze computer is toegestaan, terwijl ik ze steeds gebruikte. Dus win10 maakt van mijn PC een nieuwe computer!
  Nogmaals bedankt,

 20. Camel 24 januari 2016 @ 01:22

  Die optie staat er bij mij niet…??

  en ik zou graag terug willen, mijn games doen het niet meer op windows 10

  • Arjan Lobbezoo 25 januari 2016 @ 20:22

   Na een maand verdwijnt de optie. Mogelijk is dat hier ook gebeurd?

 21. Evert 24 januari 2016 @ 12:14

  Hoi,

  Ik heb een update naar w10 gedaan op een acer switch.
  Nu had ik gezien dat van de 32gb geheugen nog maar weinig overbleef dus ik weer terug naar de vorige versie w8.1. Wat blijkt, mijn geheugen is nog altijd weinig, de update legt dus beslag op een hoop geheugen en ik weet niet hoe dat te verwinderen. Enig idee?

  • Arjan Lobbezoo 25 januari 2016 @ 20:25

   Ben je weer terug op Windows 8.1? Dan zitten de W10 update bestanden mogelijk nog in C:\$WINDOWS.~BT folder? Deze bestanden kun je verwijderen als Windows 8.1 weer goed functioneert.

   • Evert 25 januari 2016 @ 20:56

    Hoi,

    Ik heb zo’n idee dat het niet echt optimaal is.
    Ik heb ook via de link hoger op bij deze berichten een stick gemaakt om hem opnkeuw te installeren maar dat werkt ook niet, de produktkey werd ook niet gevraagd.
    Ik heb zo’n idee dat ik dingen mis nu.
    Ik kan b.v het mail programma niet vinden.

    Maar zeker nog even dit, hartelijk dank voor je hulp, ik ben een complete leek met zulke dingen.

    Groetjes,

    Evert

 22. Luuk Schippers 2 februari 2016 @ 21:26

  Ik ben van plan om terug te gaan naar windows 7, omdat een paar dingen/programmas niet werken. (O.A. Fraps) maar is er dan nog een mogelijkheid om weer gratis terug te keren naar windows 10?

  • Arjan Lobbezoo 2 februari 2016 @ 21:40

   Je kunt tot 31 juli 2016 altijd alsnog upgraden. Na 31 juli 2016 is nog even de vraag. Volgens Microsoft kan het daarna niet meer.

 23. Jan 3 februari 2016 @ 14:22

  Hoi, ik heb in mei 2009 een HP Pavillion Elite m9680nl met (1) TB schijf erin gekocht. en 4gb. werkgeheugen. hierop stond vista, dat bleek al gauw een bonk elende. via mm heen en weer. hebben “niets” gevonden.Ik was vista zat en kocht 6 mnd. later een dvd met Windows 7 ultimate nl. dat was veel geld, maar een fijn idee, dat je hem kunt herinstaleren. Wel, het heeft even geduurd voordat het systeem vlekkeloos liep (vista gaf zich niet gauw over) Dan is er in eens een back-Up melding. dus een 2 tb. externe Samsung schijf gekocht, speciaal voor back-up gemaakt, ja,ook dat was even puzzelen. W7 was niet zo’n back- upmelder als de huidigen W10 is mij opgevallen. Ook Ik liet mij nov. 2015 verleiden tot een download naar W10 (ik heb toch die originele W7Ultimate nog) wel de W10 liep als een trein, oke, het duurde even, en ineens was hij daar. alles was weg! nee, niets was er weg, het stond soms niet op de vertrouwde plaats.(immers het is alleen maar besturing wat gewijzigd word) Maar wat een opstart snelheid ten opzichte van de W7!. lekker liep het. maar niet lang. allereerst was er elke dag de back-Up melding. want waar de W7 kennelijk wel automatisch een herstelpartitie aanmaakt, heb ik deze bij W10 niet in het systeem terug kunnen vinden, dus ook geen back-Up. Ja, oké, die 2tb. samsung back-Up schijf zat in maart 2015 al vol( een foutje van mij) heb ik toen niet vervangen. nu doet mijn W10 vervelend, de knop op de pc.kast indrukken en dan geeft hij een soort start puschjes, alsof hij aan geduwd moet worden en op enig moment start hij op, met de outlook pagina. en de werkbalk.Ga ik naar de startpagina die is aangemaakt onder Google Chrome dan slaat hij onmiddelijk uit. en gaat hij weer aan. ga ik met Edge aan de slag kom ik verder. wil in met het knipprogramma iets uit knippen? druk op het schaartje, en uit gaat de Pc. hetzelfde met de PrtSc knop op dit moment start hij alleen nog op met de knipperende startknop in de kleur blauw. en als ik de Pc uitzet, blijft de startknop aan/uit knipperen in de kleur oranje. Ik heb vorige week een Nas systeem 2×3 Tb.gekocht om de muziek, foto’s en video filmpjes van familie en vakantie’s veilig te stellen.(had ik eerder moeten doen) ik wil de pc. terug stellen naar de Windows 7 ultimate. maar het schijnt dat hij dat terug gaat naar het geen er bij aankoop opstond, en dat is Vista.! ik heb in geval dat anders uit pakt mogelijk die W 7 schijf nog toch…Kan dat?

  • Arjan Lobbezoo 3 februari 2016 @ 14:29

   Als je een Windows 7 DVD hebt met een productsleutel dan kun je deze gewoon installeren door te booten vanaf de DVD. Wel even ja data veilig stellen inderdaad.

   • Jan 3 februari 2016 @ 16:47

    Hoi Arjan, in de PC. zitten 2 schijven. een 1TB.( die is van de week door de ingebouwde HP. PC-Docter als Failed, met code BIOHD-8 genomineerd.) waarop W7ultimate besturing en een stukje Office 2010. staat, en een 2TB met veel downloads. Zou het mogelijk zijn om die 2 Tb. schijf eruit te halen, en op een extern docking, station verbonden met de laptop, zo gefaseerd leeg te halen.dan heb ik meer zekerheid. daarna zet ik het op die Nas Synology216ply. die moet ik ook nog in het systeem converteren.zou dat lukken…groet,
    Jan

    • Arjan Lobbezoo 3 februari 2016 @ 20:52

     Dan zou ik inderdaad die 2TB harddisk backuppen. Moet te doen zijn via een externe aansluitadapter. Daarna Windows 7 op de 2 TB schijf installeren.

     • Jan 3 februari 2016 @ 21:12

      Arjan bedankt voor de uitleg.
      groetjes,
      Jan

 24. Debby 3 februari 2016 @ 15:45

  Hoi Arjan, Je uitleg is heel helder. Dank. Heb toch een vraag. Ik heb Windows 10 geïnstalleerd op mijn HP Touch Smart 600. Ik had Windows 7 (apparaat incl besturing gekocht). Heb dus geen “eigen” wachtwoord. Vandaag kreeg ik van Staples een algemeen wachtwoord geldend voor de periode waarin ik de aanschaf heb gedaan, te weten TRS80. Weet jij of dit dan het betreffende wachtwoord is om me evt aan te melden? De reden dat ik terug wil naar Windows 7 is dat Windows 10 Mediacenter niet meer ondersteunt. Groet en dank alvast voor je reactie.

  • Arjan Lobbezoo 3 februari 2016 @ 16:00

   Waar is het wachtwoord precies van? Voor windows 7 heb je namelijk een productkey nodig. Meestal zit er een stickertje ergens op het apparaat.

   • Debby 3 februari 2016 @ 17:35

    Dit is het wachtwoord dat Staples opgaf… Dit zou een algemeen wachtwoord zijn dat Windows voor alle apparaten gebruikt bij de installatie in een betreffende periode… Maar ik zal kijken of ik een stickertje op het apparaat kan vinden. Ik begrijp dat deze productkey dan het wachtwoord is dat nodig is om je aan te melden. “Zorg dat u zich altijd kunt aanmelden” de een na laatste stap van je uitleg voor het terug zetten naar Windows 7.

    • Arjan Lobbezoo 3 februari 2016 @ 20:56

     Wat ze precies bedoelen met het wachtwoord begrijp ik niet helemaal.
     Binnen de wizard terugzetten (in dit artikel) heb je geen productkey nodig. Deze is alleen nodig bij een herinstallatie van Windows. Zorg voor de zekerheid wel even dat je de data veilig stelt.

     • Debby 4 februari 2016 @ 08:49

      Begrijp ik het goed dat als ik de pc inclusief Windows 7 installatie heb gekocht ik me dan niet druk hoef te maken over het wachtwoord om me weer aan te melden…. In je uitleg was er sprake van een wachtwoord. Vandaar dat ik daarnaar op zoek was gegaan. https://arjanlobbezoo.nl/wp-content/uploads/2015/07/Windows-7-terugzetten-06.png
      Ik zal vooraf idd mijn data veilig stellen voordat ik terug ga naar Windows 7.

      • Arjan Lobbezoo 4 februari 2016 @ 09:03

       Met het genoemde wachtwoord wordt het wachtwoord bedoeld wat oorspronkelijk op Windows 7 kon staan. Als je Windows 7 eerder met een wachtwoord aangemeld moest worden (tijdens het opstarten) heb je dat wachtwoord weer nodig zodra Windows 7 teruggezet is.
       Als Windows 7 geen wachtwoord had, zal er ook niet om een wachtwoord gevraagd worden.

       • Debby 7 februari 2016 @ 14:52

        Dank. Ik wilde net terug gaan zetten naar Windows 7, maar….. nu is de pagina met instructies gewijzigd https://arjanlobbezoo.nl/wp-content/uploads/2015/07/Windows-7-terugzetten-02.png
        Terug naar windows 7 wordt NIET meer aangegeven als optie. Het ziet ernaar uit dat ik net een dag te laat ben….. Weet je nog een list voor me.
        Dank en groet.

        • Arjan Lobbezoo 13 februari 2016 @ 20:12

         Nee helaas kun je dan niet meer terugdraaien. Het is dan alleen mogelijk om Windows 7 te herinstalleren.

 25. Tom 7 februari 2016 @ 13:33

  Hallo. Ik had onlangs op mijn laptop en pc een upgrade gemaakt naar windows 10 maar toch weer besloten om terug te gaan naar windows 7 en 8.1. Maar als ik nu mijn google chrome browser wil gebruiken dan krijg ik elke keer de volgende melding: Er is een probleem met het beveiligingscertificaat van deze website. Er verschijnt dan een rood vierkantje met een kruis erin. Hoe kan ik dit oplossen zodat ik weer via google chrome kan browsen? Alvast bedankt.

 26. Hans 10 februari 2016 @ 20:27

  2x upgrade naar Windows 10 uitgevoerd . Na een aantal dagen probleem dat in de browser niet meer getypt kan worden. Maw pijl van muis loopt vast / functioneert niet meer.Nu weer teruggegaan naar 7 . Microsoft heeft hiervoor ook geen oplossing. Misschien iemand met dezelfde ervaring en mogelijke oplossing?

  • Arjan Lobbezoo 13 februari 2016 @ 20:13

   Je kunt proberen om W10 schoon te installeren. Je begint dan wel helemaal opnieuw maar je hebt dan wel de meest stabiele situatie.

 27. Ina 12 februari 2016 @ 15:09

  Ik heb mijn labtop naar Windows 10 gezet, maar nu flikkert het scherm steeds, en kan ik dus niets meer doen ook niet terug zetten wat ik dus eigenlijk graag weer wil . Ik dus geen knop meer normaal gebruiken . Weet je hier een oplossing voor. Mijn dank zou groot zijn.

  • Arjan Lobbezoo 13 februari 2016 @ 20:14

   Staat de schermresolutie (schermgrootte) goed?

 28. Willy 12 februari 2016 @ 15:14

  Als we de bureelblad versie van w10 bekijken dan hebben we er niets aan in
  vergelijking met ons eigen bureelblad.
  Wij doen voornamelijk aan boekhouding en facturatie en ontwikkeling van access componenten met w7/w8.
  Hoe kunnen we dat gekke bureelblad verwijderen en ons gebruikelijk erop zetten ?

  • Arjan Lobbezoo 13 februari 2016 @ 20:18

   Het principe van het bureaublad is toch voornamelijk hetzelfde gebleven?

 29. Joke 16 februari 2016 @ 15:49

  Goedenmiddag:
  Een paar weken geleden ben ik overgestapt op Windows 10 maar ik wil nu terug in verband met, van Windows 7 heb ik de cd gekocht dus stel dat er iets fout gaat kan ik Windows 7 altijd weer opnieuw installeren maar dat kan ik niet met Windows 10 ik heb geen cd van het programma en geen toegang code dus ga ik proberen om terug te keren naar Windows 7.
  Ik hoop echt dat het mij lukt of dat iemand hier mij wil helpen als het mislukt.

  • Arjan Lobbezoo 17 februari 2016 @ 17:32

   Maak eerst een goede backup van je documenten! Dat is altijd handig.

 30. J Goes 18 februari 2016 @ 20:52

  Hi ,
  Gisteren heb ik de Win 10 update gedaan, leek allemaal zonder problemen te gaan. Alles netjes geïnstalleerd en startte zonder problemen op, totdat ik ineens een foutmelding kreeg van dropbox dat hij mijn bestanden niet meer kon vinden. Bleek mijn D-schrijf weg te zijn !

  Het is een 250 GB HDD waar in Win 7 de D-schrijf: 100GB was
  In het verleden had ik de schijf in 2-en verdeeld.
  C-schrijf voor besturingssysteem en een D-schrijf voor mijn dropbox, foto’s en andere bestanden.

  Als ik nu via Computer Management, kijk naar mijn disk management, zie ik 6 partities!

  Nu is deze 100 GB gemarkeerd als 100GB free space en is de HDD volgende Windows 10, 2 TB groot !?

  Wat moet ik doen?
  Hoe krijg ik mijn files op D: weer terug?
  Zal een de-installatie van Win 10 (dus herstel naar Win 7) helpen?

  Bedankt voor je reactie

  • Arjan Lobbezoo 19 februari 2016 @ 10:08

   Lijkt een flink probleem met de partitie te zijn. Ik zou niet terugdraaien naar Windows 7, maar direct vanaf een andere installatie een recovery doen om eerst te kijken of de bestanden nog terugkomen. Ik vermoed dat terugrollen naar Windows 7 niet zal helpen.

 31. ellen 20 februari 2016 @ 05:57

  Beste Arjan Windows 10 zit er nou een ruime week op en ik wil graag terug naar Windows 7 die er bij aankoop van de laptop al op zat. Via de normale weg http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-10/going-back-to-windows-7-or-windows-81 gaat niet omdat (onder andere) Start het niet doet. Er gebeurt niets als ik erop klik en ik kom dus niet bij Instellingen. De Zoekfunctie reageert ook niet. Is er nog een andere weg dat je weet?

 32. goens d 22 februari 2016 @ 05:29

  wat als je na 30 dagen terugwil naar windows 7 32 bit? gaat niet denk ik tenzij je een image download en op een usb stick zet mss?Ik heb deze optie al gezien maar nog niet toegepast omdat je met een iso geen key hebt.
  Maar eigenlijk maakt microsoft het zichzelf moeilijk door al die onnodige besturigingssystemen. Men moest zo nodig mensen meer geld aftroggelen door steeds nieuwe systeemvereisten,zo is het.

 33. Van leeuwen 25 februari 2016 @ 16:08

  Rollback gedaan van win 7 naar win 10 blijft hangen op de asus eee 1015 seashell pc.
  Blijft hangen bij opstarten wat kan ik doen.

  • Arjan Lobbezoo 25 februari 2016 @ 19:31

   Is de rollback voltooid? Waar blijft het systeem hangen in het opstartproces? Meestal is er weinig anders te doen dan Windows 7 via de Asus recovery terug te zetten. Die eee serie heeft een best wel goede recovery. Het is alleen even de vraag of Windows 10 de recovery partities intact heeft gelaten.

 34. Arthur 27 februari 2016 @ 10:03

  Arjan, thnx. Het werkte perfect.

  Grtz Arthur

 35. W.J. van Dorp 28 februari 2016 @ 20:41

  Goededag, Ik ben naar instellingen en bijwerken en beveiliging gegaan, vervolgens naar “aan de slag”, doch dan krijg ik de rubriek “terug naar windows 7” NIET (meer)
  Ik had windows 10, ben vervolgens weer teruggegaan naar 7, dan weer van 7 naar 10, doch 10 bevalt mij echt niet. Nu kan ik blijkbaar niet meer terug naar windows 7……….. (alles steeds binnen 1 mnd)
  Er zij ook apps verwijderd en ik weet echt niet hoe ik die kan terugkrijgen?
  Het opslaan in “documenten” met de onderverdeling in “muziek” lukt ook niet meer. Favorieten vindt ik er niet makkelijker op geworden.
  Kortom: ik zou er alles aan willen doen om een terugkeer naar windows 7 te bewerkstelligen. Kunt u mij enigszins op weg helpen? Vriendelijk dank en vriendelijk groetend. W. van Dorp

  • Arjan Lobbezoo 3 maart 2016 @ 15:04

   Als ik het goed begrijp bent u meerdere keren naar Windows 10 en weer terug naar Windows 7 gegaan? Ik heb hier geen ervaring mee, maar het lijkt mij dat de software hier niet stabieler op wordt. Is er een backup aanwezig van de data?

 36. Julie 7 maart 2016 @ 18:48

  Ik heb zo juist Windows 10 gedownload alleen nu zijn al mijn mappen met bestanden en foto’s leeg. Heeft iemand enig idee of ik deze terug kan krijgen en zo ja hoe?

  • Arjan Lobbezoo 7 maart 2016 @ 19:27

   Je zou even kunnen proberen eenmaal opnieuw op te starten. Soms komt windows 10 na de upgrade in een soort ‘gast’ modus terecht. Na een herstart worden vaak updates geïnstalleerd en werkt het daarna weer.

 37. john wessel 12 maart 2016 @ 11:44

  Had 7 in 18 minuten terug, hartelijk dank.
  Had anders mijn oude maar prima werkende Dell inkjetprinter moeten vervangen.
  Automatiseringsgids heeft gelijk: 10 staat nog in de steigers.
  Halfrijp gelanceerd, iedere keer een ander probleempje.

 38. Ernst Koszczol 2 april 2016 @ 15:28

  na het omzetten op windows 10 ben ik een voor mij zeer belangrijk excel bestand kwijt, welke op het bureaublad stond. kan ik deze terug krijgen door terug te gaan naar windows 8 of zijn er andere mogelijkheden om dit bestand weer te vinden?

  • Arjan Lobbezoo 2 april 2016 @ 18:17

   De volgende stappen adviseer ik:
   – Neem alleen stappen waarvan je zeker weet dat er niet veel diskactiviteit krijgt. Dan heb je de meeste kans dat je het bestand nog terug kunt krijgen.
   – Minimaal één keer opnieuw opstarten van Windows 10
   – Kijk in c:\users\ map, staan daar misschien nog oude profielmappen? Je moet de map desktop hebben in de betreffende profielmap
   – Gebruik Recuvea (https://www.piriform.com/recuva) om een recovery te proberen.

 39. Mohamed 7 april 2016 @ 10:08

  ik zou graag terug windows 7 hebben!

 40. Mel Zandvliet 10 april 2016 @ 22:10

  Na Windows update die hij snachts gedaan heeft terwijl er geen toezicht was, startte hij niet meer normaal op en kreeg een blauw scherm met de melding Machine-check exception en daarna ging hij niet opnieuw starten wat hij wel zei … Toen heb ik hem zelf uitgeschakeld en weer ingeschakeld maar geen succes na Windows 10 icoontje te zien zwart beeld.. Nu ben ik vanaf 14:00 vanmiddag bezig met het teruggaan maar vorige versie wat me zowaar is gelukt ! Maar nu 23:05 is hij nog steeds niet verder dan blauw scherm met de tekst teruggaan naar de vorige versie met een rondje opnieuw starten ….. Dussss duurt erg lang en Windows 10 niet eens kunnen proberen .. Hoelang gaat dit nog duren ? Gaat dit wel goed? Kan ik proberen af te sluiten , en opnieuw starten ? Help me als je blieft !?

  • Arjan Lobbezoo 12 april 2016 @ 07:38

   Dat duurt te lang inderdaad. Ik zou eens proberen om opnieuw op te starten. Kom je dan wel ergens uit?

 41. Roland 12 april 2016 @ 23:49

  Na een weekje wind.10 uitgetest te hebben,vlug terug naar mijn vertrouwde wind.7
  Met wind.10 werkte alles veel trager,en veel te veel toeters en bellen waarvan ik de meeste ervan toch niet zal gebruiken.Hopelijk zal wind. 7 nog een lange tijd meedraaien.

 42. Alex W 19 april 2016 @ 08:27

  Ik heb de upgrade van Windows 10 terug geïnstalleerd naar Windows 8.1, nu heb ik ook al bij het opstarten het probleem ” Memory_Management, wat ik daarvoor nooit had, hoe verhelp ik dit opstart probleem ?

  • Arjan Lobbezoo 19 april 2016 @ 08:46

   de Memory_Management error bestond al langer. Betekend dat er iets mis is met je geheugen (of de driver / bios versie). Klinkt als een lastig probleem en het wordt dan gelijk flink technisch. De volgende stappen zou ik mee beginnen:
   – Stroom er een keer helemaal af en helemaal koud booten
   – Indien mogelijk geheugen modules stof vrij maken en een keer wisselen
   – BIOS update controleren van het moederbord/fabrikant of het een bekend probleem is met W10
   – met Media Creation Tool opstartmedium maken en daar diverse testen draaien

 43. Henk 19 april 2016 @ 17:23

  En hoe vind je Instellingen als de startknop van W10 niet werkt (dat is namelijk niet de enige fout) ? Alleen de rechtsklik werkt, maar daar heb ik niets aan.

  • Arjan Lobbezoo 19 april 2016 @ 19:02

   Misschien even de Windows Updates draaien? In de beginfase van Windows 10 was er een bug daarmee weet ik nog. Als de updates niet werken kan ik even zoeken of ik de patch van toen nog kan vinden.

   • Henk 20 april 2016 @ 09:16

    de startknop werkt niet dus windows update vinden is ook erg lastig !!

    • Arjan Lobbezoo 20 april 2016 @ 10:00

     Via Vlag+R kun je een commando ingeven.
     Je kunt Windows update zo opstarten:
     C:\Windows\System32\control.exe /name Microsoft.WindowsUpdate
     Werkt de Windows Update omgeving dan wel?

 44. Ioana Duta 19 april 2016 @ 20:24

  Hallo,
  Ik had Windows 8.1 en deze naar Windows 10 geüpdated. Windows 10 werkte op mijn packardbell echter nog slechter dan 8. Deze weer terug geprobeerd te zetten naar de oude versie, maar het terug draaien duurt nu al meer dan 24 uur. Moet het echt zo lang duren? Heeft iemand een tip?

  • Arjan Lobbezoo 20 april 2016 @ 10:02

   Als het langer dan 24 uur duurt gaat er echt iets mis. Helaas zit er dan niets anders op dan geforceerd uitzetten en hopen dat alles nog opstart.

   • Ioana Duta 27 april 2016 @ 17:12

    Helaas niets heeft geholpen,is er een andere manier om via bios het laptop te resetten???

    • Arjan Lobbezoo 27 april 2016 @ 19:36

     Je kunt dan denk ik het beste opstarten met een bootable medium dat je kunt maken via de Media Creation Tool:
     https://arjanlobbezoo.nl/windows-10-media-creation-tool-nu-beschikbaar/
     als je vanaf opstart medium laat opstarten kies dan niet voor installeren maar voor herstellen. In het opvolgende menu staan een aantal opties waar mee je mogelijk iets kunt doen.
     Helaas zit je in door het mislukte terugrol proces ergens tussen Windows 10 en Windows 8.1 in. Het is de vraag of je dat gerepareerd krijgt. Anders kun je altijd opnieuw installeren vanaf het opstartmedium.
     (Mogelijk kun je met via de herstel opties ook je data benaderen en backuppen.)

 45. Sharon 27 april 2016 @ 10:38

  Ik heb Windows 10 op mijn pc gedownload en het loopt compleet vast! Als ik 1 minuut niet nijn muis beweeg loopt het ook helemaal vast. En de computer loopt ook vast na 5 minuten en crasht.

  Het is al meer dan een maand later, maar ik wil graag terug naar me oude versie kan dit?

  • Arjan Lobbezoo 27 april 2016 @ 13:08

   Nee helaas is het na een maand niet meer mogelijk om terug te draaien. Je kunt de vorige versie van Windows altijd handmatig installeren, maar dan zou je ook een schone installatie van Windows 10 kunnen overwegen.

  • Sharon 27 april 2016 @ 15:27

   Als ik dan een Windows 8.1 CD koop kan ik die dan installeren?

   • Arjan Lobbezoo 27 april 2016 @ 15:34

    Je kunt het hulpprogramma windows 8 downloaden. Als je computer oorspronkelijk met Windows 8 geïnstalleerd was dan zit de licentiecode meestal ingebouwd en kun je inderdaad gewoon terug:
    https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows8
    Hiermee kun je een opstartmedium maken.
    Maak wel een backup van al je data!

   • Sharon 27 april 2016 @ 19:05

    Bedankt Arjan! Ik ga het zeker doen!

 46. H. Müller 2 mei 2016 @ 10:13

  Na het upgraden van windows 8.1 naar windows 10 ben ik mijn bestanden kwijt.
  Hoe kan ik deze terugvinden ik heb helaas geen backup

  • Arjan Lobbezoo 2 mei 2016 @ 10:24

   Soms helpt 1x herstarten van Windows 10 na de upgrade. Heb je al een keer opnieuw opgestart?

 47. Devrome Willy 15 mei 2016 @ 17:04

  Windows heeft zo maar mijn Windows 8 verwijderd en Windows 10 op gezet, vanaf het begin is er geweigerd om mijn Windows 8 terug te plaatsen. ik heb 119 euro betaald voor mijn Windows 8 maar men wil gewoon mijn versie van Windows niet meer terug plaatsen. ik wil Windows 10 vervangen maar Windows houd alles tegen. hoe kan ik mijn gekochte versie terug op mijn computer plaatsen?

 48. Frank Hendriks 16 mei 2016 @ 22:25

  Van 7 naar 10 gezet weer wat nieuws, ja maar niet van harte .
  Dat edge bevalt me niet zo ben niet zo,n media freak.
  Dan daarbij bleef ik een vreemde op m,n eigen pc , kon m,n eigen microsoft account niet installeren, werd niet geaccepteerd .
  En dan kan je dus geen gebruik maken van alles waar 10 voor gemaakt is , grommm.
  Dus heb ik het weer op 7 gezet, met het probleem dat alles niet zo lekker meer loopt als voorheen, explorer loopt vast en andere browsers werken ook niet lekker.
  Vind ook de verkenner niet zo overzichtelijk maar da kan wennen zijn .
  Ik heb spijt dat ik het erop gezet heb, als alles goed is achteraf waarom zou je het dan veranderen ?
  7 word nog tot 2020 updated tegen die tijd is er weer wat anders, en kunnen alle kinderziektes uit windows 10 verdwenen zijn .
  Kunnen we altijd nog zien , groetjes .

 49. Christiaan Kazius 26 mei 2016 @ 14:47

  Een bekende van mij had een legale windows 7, naar windows 10 geupgrade, werkte niet goed dus is ie weer terug gegaan naar windows 7. Nu is windows 7 ineens niet legitiem weer. Hoe kan dit opgelost worden?

  • Arjan Lobbezoo 2 juni 2016 @ 08:38

   Ik zou proberen opnieuw te activeren, anders even via de productactivatie telefoonlijn vragen naar een heractivering.

 50. Frits 2 juni 2016 @ 07:41

  Na het teruggaan naar Windows7, kan ik mijn verwijderde items niet meer definitief verwijderen uit Windows Live Mail. Moet dan W10 eerst weer geïnstalleerd worden, leegmaken en weer terug? Help!

  • Arjan Lobbezoo 2 juni 2016 @ 08:51

   Inderdaad zijn er regelmatig problemen met Windows Live Mail bij het teruggaan naar de vorige versie van Windows. Wat soms helpt is het opschonen van de database. Dat kan via de opties. Daar zit ergens een knop database opschonen en nog een aantal opties om tijdelijke bestanden te verwijderen.
   – Maakt wel eerst een backup de database –
   Database is hier te vinden:
   %homepath%\appdata\local\Microsoft\Windows Live Mail

 51. R.J.Schwab 10 juni 2016 @ 17:24

  Ik heb niet gevraagd om windows 10 maar heb het toch gekregen

 52. alie scholte 16 juni 2016 @ 15:00

  kan ook als al tijdje windows 10 heb Windows 10 terugdraaien naar vorige versie”windows 7 home prem OA

 53. b. de Jonge 18 juni 2016 @ 20:51

  Na het terug zetten van windows 10 naar 7, kan ik mijn word en exel bestanden niet meer openen

 54. jo 24 juni 2016 @ 13:49

  ik ben te laat
  hoe krijg ik windows 10 eruit

 55. marc 29 juni 2016 @ 20:48

  Hallo,
  Na het terugzetten van 10 naar 7pro werken mijn fn toetsen niet meer voor geluid en beeldscherm!!
  Weet je hier ook de oplossing voor?
  Het is een HP probook

  • Arjan Lobbezoo 30 juni 2016 @ 13:57

   Bij HP heb je vaak een aanvullende driver nodig voor de FN keys: HP hotkey support. Mogelijk moet je nu in Windows 7 deze driver opnieuw installeren. Deze is als het goed is gewoon te vinden op de HP site.

 56. Carolien 1 juli 2016 @ 09:36

  Dag Arjan,
  windows 10 geeft op mijn computer een uitgerekt beeld.
  Dus na wat gegoogle heb ik geconcludeerd dat windows op mijn comuter niet werkt. Ik ben nu teruggekeerd naar windows 7, maar nu heb ik problemen met updaten. Krijg voortdurend het bericht start uw computer opnieuw op om belangrijke updates te voltooien. Als ik dat doe, heb ik na 5 minuten weer hetzelfde bericht. Er wordt niets geupdate. Ik heb bij de geschiedenis van updates gezien dat er veel updates ” in behandeling zijn’. Enig idee?
  bij voorbaat dank!

  • Arjan Lobbezoo 1 juli 2016 @ 11:11

   Nee geen idee helaas. Ik heb dit zelf ook een keer bij de hand gehad na een terugkeer naar Windows 7. Toen kreeg ik het niet 123 opgelost en heb ik de updates maar gewoon uitgezet. Dan start de PC niet meer iedere keer op. Mocht ik een oplossing tegenkomen dan post ik het wel even.

   • Carolien 1 juli 2016 @ 19:38

    Dank voor je snelle reactie!

 57. Danny Peters 3 juli 2016 @ 10:49

  Ik kan niet in de instellingen komen.
  Is er nog een andere manier om mijn pc terug te zetten?

  • Arjan Lobbezoo 6 juli 2016 @ 14:25

   Nee voor zover ik weet kan dat alleen via de instellingen. Je kunt ook zoeken op instellingen. Soms vind je deze dan ook.

 58. jan Grasman 6 juli 2016 @ 14:42

  ik ben m,n windows live mails kwijt.
  belangrijke mails vanaf 2009
  hoe krijg ik deze weer terug
  Te veel online bij windows 10
  Allemaal bling bling en geldklopperij

  • Arjan Lobbezoo 6 juli 2016 @ 14:53

   Even kijken in %homepath%\appdata\local\Microsoft\Windows Live Mail
   Deze map backuppen. Mogelijk staan daar de losse mails in.

  • Arjan Lobbezoo 6 juli 2016 @ 14:54

   Of Windows eenmaal herstarten na de eerste upgrade. Dat wil ook wel eens helpen omdat er soms een tijdelijk gebruikersprofiel wordt ingeladen.

 59. wilfred 11 juli 2016 @ 13:14

  hallo ik heb windows 10 geinstalleerd en een dag later terug naar windows 7.
  alles werkt weer perfect.
  alleen werkt m’n iLok niet meer terwijl ik wel een licensie heb.
  wie weet hoe ik dat kan herstellen?
  heb alles al geprobeerd via iLok license manager.

  • Arjan Lobbezoo 16 juli 2016 @ 20:12

   iLok ken ik niet. Ik heb even op de website gekeken. Ik kan mij zo voorstellen dat het helpt om de iLok license manager opnieuw te installeren. Let wel op dat (eventuele) sleutels bewaard blijven.

   • Marion van Beurden 19 juli 2016 @ 17:48

    Hallo,

    Ik heb een paar dagen geleden windows 10 gedownload. Ben daar niet tevreden over en wil terug naar windows7. Echter ik kan op geen enkele wijze komen bij systeemherstel. Kan alleen bijwerken en beveiligen openen maar verder niets selecteren. Hoe kan ik toch terug naar windows 7.

    • Arjan Lobbezoo 20 juli 2016 @ 06:00

     Misschien eerst Windows 10 een keer helemaal bijwerken en kijken of het instellingen menu beter gaat werken?

 60. dirk 23 juli 2016 @ 22:54

  Ik heb ook de upgrade gedaan met behulp van een externe schijf voor de nodige schijfruimte maar na een tiental minuten kreeg ik een foutmelding ivm externe schijf en probeert hij automatisch terug Windows 7 erop te zetten. Maar blijft echter in een cirkel draaien
  . Start automatisch de pc op als Windows 10 en probeert weer te herstellen. In het begin eerst een foutmelding boot failed maar door in bios externe schijf te selecteren als eerste is deze melding weggebleven. Enig idee wat kan helpen aub ?

  • Arjan Lobbezoo 27 juli 2016 @ 08:55

   Het is belangrijk om Windows 10 altijd op een interne (vaste) schijf te installeren. Ook de USB apparaten even losmaken bij de installatie. Ik weet niet precies wat je kunt doen als je Windows 10 op een externe schijf hebt geïnstalleerd. Ik vermoed dat er weinig anders op zit als een nieuwe installatie op de interne schijf maken.

 61. Jan Aalbers 28 juli 2016 @ 13:18

  Heb Windows 10 1 dag uitgeprobeerd maar vind hem niet fijn om mee te weken. Wil terug naar Windows 7.

 62. luyten peter 14 augustus 2016 @ 10:10

  Mijn pc doet het niet meer nadat ik dit heb uitgevoerd, ik krijg het windowssymbool nog eventjes te zien, kan mijn cursor bewegen maar krijg een zwart beeld.

 63. Kees Bal 16 augustus 2016 @ 09:03

  Ik heb dit “terugzetten” enige maanden geleden gedaan, het terugzetten naar Windows 7, omdat mijn printer niet goed werkte.
  Nu echter wil ik Windows 10 opnieuw installeren, de activatie-code is dus bekend bij Microsoft.

  Hoe doe ik dat ?

  • Arjan Lobbezoo 16 augustus 2016 @ 11:06

   Als Windows 10 al eerder gereactiveerd is dan is je hardware configuratie inderdaad bekend. Dus dan kun je gewoon de upgrade maken en dan is de PC meteen geactiveerd na de installatie.
   Overigens is het ook nog steeds mogelijk om te activeren (ook na 29 juli 2016). Tot nu toe werkt dat nog steeds.
   Dus gewoon upgraden en dan moet het meteen werken.

 64. P.G. van Hartingsveldt 16 augustus 2016 @ 14:41

  Ik heb ook geprobeerd de vorige versie van windows 10 terug te zetten Gevolg: computer blijft aangeven dat hij terug gaat naar vorige versie windows maar er gebeurt niets. Alleen allerlei puntjes die achter elkaar op het scherm blijven rond draaien. Ik kan niet meer in mijn computer komen, want hij blijft dit herhalen bij het opnieuw opstarten.

  • Arjan Lobbezoo 16 augustus 2016 @ 21:34

   Helaas gaat zo’n terugrol actie in een enkel geval niet goed. De pech is dan dat het proces ergens tussen Windows 10 en de vorige versie inzit. Het is technisch een hele klus om te achterhalen waar het mis is gegaan. Meestal zit er dan weinig anders op als de originele versie van Windows opnieuw te installeren. Het is nog een optie om alle mogelijke hardware een keer los te maken en dan op te starten.

 65. bella 23 augustus 2016 @ 10:25

  ik heb gisteren mijn laptop terug gezet naar de fabrieksinstellingen (8.1) maar ik zou juist graag WEL terug willen gaan naar 10. Zou dat nu nog kunnen? Ik las namelijk dat er een mogelijkheid is dat ik dit niet gratis meer kan doen maar dat ik er nu voor zou moeten betalen.

 66. akemp 24 september 2016 @ 17:22

  Ik had windows 10 en heb hem teruggezet naar windows 8.1 en nu wil ie niet meer naar W10 terug.
  How come?

 67. Harry Opdam 16 december 2016 @ 13:52

  Hoi, Ik heb een Windows 10 machine en de laatste upgrade uitgevoerd, nu heb ik problemen om via Wifi, zowel als bekabeld connectie te maken met mijn expiriabox (V10). Ik begreep dat dit probleem door de laatste update kwam, maar ik kan geen roll-back draaien. Nieuwe stuurprogramma is geïnstalleerd, Wat kan ik hieraan doen?

 68. Kristian 3 februari 2017 @ 22:10

  eeh ik heb een probleem met windows 10 met mijn games ik kan ze niet meer spelen op de zelfde settings als wat ik had in windows 8.1 sommige games kan ik helemaal niet meer doen omdat ik maar 20fps heb zoals o.a agony demo waarbij ik op max kon spelen nu heb ik op de laagste settings 20fps en will dus terug naar 8.1 maar dat kan niet …. omdat aan de slag grijs is en kan er niet op klikken.
  als ik pc op nieuw instellen doe hou ik dan alle bestanden well?

  • Arjan Lobbezoo 4 februari 2017 @ 11:32

   Waarschijnlijk heb je een nieuwe driver nodig voor je grafische kaart. Ik zou even controleren of die compatible is met Windows 10. Ook bij een schone installatie / opnieuw instellen heb je een compatibele driver nodig voor de videokaart.