• cropped-36777281_m-long2-1.jpg

Windows 10 wel of niet installeren?

windows-10-dit-duurt-niet-lang

 

Waarom je Windows 10 wel of niet installeert:

Voor

Tegen

Gratis upgrade
(tot 29 juli 2016)

Installatie kost ook tijd en geld

Windows 10 is weer een hele goede versie van Windows. Een stap vooruit.

Windows 7/8 functioneren ook nog goed/voldoende en worden nog jaren ondersteund

Maximale ondersteuning door de laatste versie van Windows te gebruiken.

Er komen altijd wel weer nieuwe compatibilteits problemen bij oudere programma’s

Betere ondersteuning voor tablets en mobiele apparaten

Betere ondersteuning niet nodig. Ik gebruik een gewone traditionele PC

Windows 10 is een lichte en snelle versie. Stelt minder eisen aan de hardware

Mijn PC is snel genoeg. Ik vind snelheid niet belangrijk

Windows 10 heeft een mooi plat design en is rustig en duidelijk

Ik ben erg gehecht aan mijn Windows 7/8 uiterlijk. Voldoet prima

Betere integratie met ‘de cloud’ en daardoor betere koppelingen met je andere apparaten.

Verder gaande verzameling van privacy gevoelige data door Microsoft. (Is standaard geactiveerd)

 

Update 30-05-2016: Toevoeging laatste voor/tegen regel over privacy

31 Comments, RSS

 1. Rinus Pieters 2 januari 2016 @ 15:12

  Windows 10, 8, 7, Vista, vind ik oer-LELIJK, alle iconen, namen, kleuren, en de “oude” vertrouwde manier van werken, is alweer gewijzigd, de reeds bestaande software die ik al geruime tijd in gebruik had, is ineens ook weer toe aan vervanging

  Het is m.i. een soort “Wapenwedloop” die elke twee jaar weer herhaald moet worden
  Microsoft, (en ook de NSA), willen steeds meer gegevens en data van ons weten, om ons in de gaten te houden, zo lijkt het.
  Ook al is het verkeer op straat niet veiliger geworden, en koop ik ook niet elke drie jaar een nieuwe auto of fiets, zoals Microsoft ons wil verplichten

  Ubuntu heeft steeds meer mijn belangstelling

  Rinus

  • Marq 30 mei 2016 @ 08:57

   Leuke vergelijking met het verkeer. Kijken hoe goed een auto verkoopt waar iedere route en kilometer wordt opgeslagen door de fabrikant. Klanten die geen moeite hebben met privacy in Windows 10 en internetverkeer zullen daar vast geen bezwaar tegen hebben. “Google doet het ook, dus waarom Volkswagen niet?” – PS : Wist je trouwens dat auto’s binnenkort verplicht worden bespoten met gruwelfoto’s van verkeersongelukken om de verkeersveiligheid te vergroten?

 2. Audrey 19 januari 2016 @ 18:10

  Ik ben zo bang dat ik bepaalde functies op mijn pc ga verliezen omdat ze niet compatible zijn. Bijvoorbeeld Office (wij hebben nog een oude versie). Of mijn printer ……. iemand daar ervaring mee.

  • Arjan Lobbezoo 20 januari 2016 @ 08:26

   Tot Office 2003 heb ik getest onder Windows 10. Werkt uitstekend.
   In theorie is alle Microsoft software die onder Windows 7 draait ook compatibele met Windows 10.
   Wat voor printer gebruik je?

 3. Marcel Baldewijns 16 februari 2016 @ 13:28

  Windows 10 is geweldig;… Tot je problemen krijgt en dan zit je pas goed in de miserie! Ik heb programma’s die belangrijk zijn en waarvan ik de codes ben kwijtgeraakt, dus: Herinstaleren gaat ook niet. Herstelpunt gaat maar terug tot vandaag ook als ik herstelpunt configureer naar een vroeger datum.

 4. Jack 22 februari 2016 @ 11:19

  nadeel van de upgrade: wanneer je systeem niet meer opstart kan je geen nieuwe installatie doen, zonder installatie-cd. Je moet dan je “oude versie” weer installeren van windows, of versie 10 moeten kopen.

  • Arjan Lobbezoo 22 februari 2016 @ 11:34

   Windows 10 wordt eenmalig geactiveerd. Zodra deze activering gelukt is zal Windows automatisch geactiveerd worden na een herinstallatie. Dit gebeurd op basis van de gebruikte hardware.
   Je kunt ook altijd de originele Windows 7 of 8 productcode gebruiken. Die wordt in Windows 10 ook herkend.
   Bij sommige (Windows 8) systemen zit de productcode geïntegreerd in het moederbord. Daardoor loopt de activering vanzelf.
   Dus m.i. kun je altijd weer terug naar Windows 10.

  • Theo 1 juli 2016 @ 08:31

   Download de laatste versie van Win10. Daarmee kun je ook een verse installatie doen als je de productcode van je oude win-versie inklopt.

 5. Gina 27 mei 2016 @ 18:06

  Ik heb m’n pc uiteindelijk toch geupdate naar windows 10, maar heb nu een vreemd probleem. Als ik de pc opstart, blijft ie halverwege het opstarten hangen en kan ik niets meer doen. De pc reageert dan zelfs niet meer op de aan/uit knop. Alleen de stekker eruit trekken helpt. Als ik daarna opnieuw opstart, start ie gewoon op en kom ik in windows 10. Alles werkt dan. Maar als ik dan afsluit en later opnieuw probeer op te starten, loopt alles weer vast. Alleen de stekker eruit trekken help dan weer.

  Wat is hier aan de hand? Windows 10 doet het dus wel, maar pas bij de 2e keer opstarten, nadat ik de stekker eruit gehad heb.

  • Arjan Lobbezoo 28 mei 2016 @ 10:44

   Is inderdaad wel een vreemd probleem. Het zou een hardware gerelateerd probleem kunnen zijn. Heb je eerder andere problemen gehad met deze machine?

   • Gina 29 mei 2016 @ 08:47

    Nee, nooit eerder problemen gehad. Bij de eerste keer opstarten komt het blauwe windowsscherm en draait de cirkel 1x. Daarna staat alles vast. Nadat de stekker eruit is geweest, start windows gewoon op en werkt alles.

    • Arjan Lobbezoo 30 mei 2016 @ 13:19

     Ik heb er even over nagedacht, maar ik heb niet echt een idee wat het kan zijn. Is het een desktop of een laptop? Kan het zijn dat de computer vanuit slaapstand niet goed terugkomt? En dus wel bij een normale start? Je kunt dat testen door via Afsluiten de computer helemaal uit te zetten.

     • Gina 5 juni 2016 @ 11:13

      Hoi Arjan,
      Het is een desktop. We zetten ‘m nooit in de slaapstand en sluiten dus altijd helemaal af. Ik zie de logica ook niet waarom hij wel opstart als de stekker eruit is geweest.

 6. Pas 28 mei 2016 @ 19:35

  En privacy wordt zelfs niet eens meer genoemd… dat is meteen het interessantste aan dit artikeltje. Missie geslaagd voor de marketingstrategen van de gadgetverkopers en softwareboeren.

  • Arjan Lobbezoo 28 mei 2016 @ 19:52

   Bestaat privacy dan sowieso nog? 🙂 Ik begrijp je reactie, maar ik vind privacy een lastig onderwerp. Als je terug wilt naar een totaal veilig privacy niveau moet je terug naar Windows XP of nog eerder. Met Windows 8 is de aanzet tot verzamelen van privacy gegevens feitelijk al gedaan. In Windows 10 gaat Microsoft daar inderdaad mee door. Ik wil een realist zijn. Ik kan gebruikers niet afraden om de upgrade daardoor niet te doen. Ik daag je graag uit om een onderbouwde aanzet te doen. Dan kan ik mijn blog daar mee aanvullen!

   • Pas 30 mei 2016 @ 11:38

    Arjan, als je privacy een lastig onderwerp vindt ben ik het helemaal met je eens. Als jij je afvraagt of privacy sowieso nog bestaat, en bij het adviseren van andere mensen over een OS vol sjoemelsoftware mijn mening nodig hebt over privacy moet ik met alle respect vaststellen dat je niet genoeg research hebt gedaan. Wat ik weet heb ik ook maar bij elkaar gelezen, zoals iedereen. 🙂 Met andere woorden: daar heb je mij niet bij nodig. Ik wens je oprecht succes.

    • Arjan Lobbezoo 30 mei 2016 @ 12:54

     Okee! bedankt voor je mening! Het lastige van privacy in Windows 10 vind ik vooral dat Microsoft hetzelfde doet als anderen, bijv: Google, Facebook, Apple en noem maar op. In de praktijk zie ik dat eigenlijk iedereen rustig zijn privacy gevoelige data weggeeft via de smartphone’s en tablets. We weten het allemaal, maar we doen het gewoon…
     Mijn advies aan allen die het wel een probleem vinden is: Zet je privacy items uit In Windows 10 (doe ik zelf ook) en neem de nodige voorzorg maatregelen bij het surfen op internet. Misschien moet ik daar inderdaad eens een artikel aan wijden voor mensen die dat interessant vinden.
     Overigens is het weggeven van je data op dit moment niet direct schadelijk. Je kunt er zelfs voordeel van hebben. De vraag voor mij is vooral: wat is het mogelijke effect op lange termijn? Dat is iets wat ik erg interessant vind en een vraag waar ik niet direct antwoorden op heb. Vandaar dat ik open sta voor inzichten van anderen!

  • Arjan Lobbezoo 30 mei 2016 @ 13:14

   Aanvulling: Ik heb er even over nagedacht hoe, en zojuist heb ik je punt privacy ingepast in de afwegingen!

 7. J YIN 12 juni 2016 @ 06:57

  Ik heb een keer Windows 10 geactiveerd maar gauw weer op 7 terug alles werkte anders mijn exel was compleet verandert niks stond meer in de goede volgorde voor mijn een ramp daar ik de boekhouding er in doe Hoe moet dat straks als Windows 10 verplicht wordt Ik ben een 65+ GEEF MIJ RAAD J

  • Arjan Lobbezoo 13 juni 2016 @ 13:21

   Ja dat is lastig. Hopelijk heb je de Excel instellingen weer op orde kunnen krijgen. Normaal gesproken blijven je bestanden gewoon staan.

   Windows 10 wordt niet verplicht. Wel wordt je soms (bijna) gedwongen om te upgraden via de update assistent.

   Hierbij de stappen om de Windows 10 upgrade geforceerd uit te schakelen zodat je op Windows 7 kunt blijven werken:
   https://arjanlobbezoo.nl/hoe-upgrade-naar-windows-10-uitschakelen/

 8. Wim 17 juni 2016 @ 20:11

  Oudere versies van programma’s zoals Pinnacle, Memories-on-TV die op windows 7 nog wel werken, doen het op 10 niet meer. Verplicht nieuwere versies te kopen.

  • Henk 19 december 2016 @ 01:10

   Het heeft geen zin Wim Pinnacle heeft problemen met hun drivers en ze geven geen ondersteuning net als corel video studio. Als je bij Pinnacle om advies vraagt en het gaat over deze situatie gaan ze over in spreken in een andere taal. Misschien was je dit al opgevallen. In jou geval koop geen dazzle die drivers werken ook niet.

 9. Kade 12 juli 2016 @ 11:52

  Nieuwe laptop met w10 draait goed en geeft weinig problemen.
  Enige nadeel is dat ik niet meer in mijn MSHOME kan komen met W10.
  Hij ziet hem wel maar krijg foutcode:0x80070035.
  Vanaf mijn desktop met w7 (MSHOME) kan ik wel in mijn W10 laptop.
  Veel gezocht over dit probleem maar nooit een duidelijk antwoord en oplossing gevonden.

  • Arjan Lobbezoo 19 juli 2016 @ 14:59

   Wat ik zelf vaak doe is aan allebei de kanten (dus W7 en W10) het beheer niet door een Windows Home groep te laten regelen maar via de gebruikersnaam en wachtwoord. Dit kun je instellen bij de geavanceerde netwerkinstellingen. Ook is het belangrijk om aan beide kanten dezelfde gebruiker aan te maken met hetzelfde wachtwoord. Meestal kun je daarna gemakkelijk verbinden.

   • Kade 19 juli 2016 @ 16:08

    Bedankt voor de reactie , ik ga ermee aan de slag.

 10. mevrouw A scholte 26 juli 2016 @ 10:06

  heb nomaal windows 7 home prem OA heb code steker wel maar de cd niet maar heb altijd Windows 10 op staan bijna 29 julli en dan

 11. Bormans Joseph 25 september 2016 @ 21:23

  Geachte,
  Ik gebruikte op mijn computer windows 10. Toen gratis aangeboden…
  Hij is nu gekrast…
  Ik wil nu terug beroep doen op windows 10
  Kan ik nog beroep doen op uw vrijgevigheid om deze gratis te installeren?.
  Met mijn dank bij voorbaat.

 12. Eric van de Wiel 19 oktober 2016 @ 14:09

  Op mijn krachtige mooie Medion Erazer i 7 laptop met windows 7 Windows 10 geinstalleerd met als gevolg dat de functietoetsen niet meer werken evenals de netwerkkaart. Ook sommige programma’s zijn verdwenen of werken niet meer. Uiteindelijk Windows 7 maar teruggezet.

  • Arjan Lobbezoo 19 oktober 2016 @ 14:11

   Een schone installatie van Windows 10 zou waarschijnlijk helpen om alle programma’s goed te laten werken. Voor de functietoetsen zou ik eerst even controleren of daar een driver package voor Windows 10 van is. Anders heb je inderdaad kans dat de functie toetsen niet gaan werken.

 13. Henk 19 december 2016 @ 01:02

  Ik lees elke keer van bij mij werkt alles. Probeer is Corel video studio en dan de screencap is te gebruiken. ondersteuning kan je vergeten, werkt dus niet. Of probeer de Pinnacle videodriver of audiodriver te instaleren. LOL. Nee Windows 10 die ik gekocht heb is kat in de zak. Helaas de ultimate van zeven maar weer gebruikt. en alles werkt wel echt.