Het groene slotje wordt onmisbaar in 2017

Wie kent het niet, het groene slotje in de adresbalk! Iedere bank of verzekeringsmaatschappij verwijst er naar bij het inloggen. Zorg dat je ‘het groene slotje’ ziet; dan is het goed!

(Advertorial)
Ook een groen slotje nodig op uw zakelijke website?
Scrol meteen door naar het einde van dit artikel.

Sinds januari 2017 geeft Google Chrome bij websites met een beveiligde verbinding ‘Veilig’ aan. Google en andere technologie bedrijven willen er naar toe dat alle websites gebruik gaan maken van een veiligere verbinding.

Wat doet het groene slotje eigenlijk?
Het groene slotje geeft aan dat de verbinding van de client computer (uw computer) naar de server (website) beveiligd is en dat het verkeer versleuteld wordt. Je krijgt hierdoor de waarborg dat het verkeer tussen client en server niet te lezen is door iets/iemand die het verkeer afluistert op de digitale route.

Wat zijn de voordelen van het groene slotje?
Drie voordelen die je hebt bij het groene slotje:

  • Veilige verbinding bij invoeren wachtwoorden
  • Privacy gegevens bezoeker website worden gewaarborgd (tijdens de communicatie)
  • Google zoekmachine geeft hogere waardering aan websites met veilige verbinding

SSL of TLS?
Voorheen was een beveiligde verbinding van het type SSL. Tegenwoordig maakt eigenlijk iedere beveiligde verbinding gebruikt van TLS. In het IT jargon spreekt men altijd nog over SSL en SSL certificaten. Ook HTTPS kom je vaak tegen. Daarbij is de beveiliging geïmplementeerd in een website. Zie ook Wikipedia voor meer informatie over SSL/TLS.

Certicaat
Een certificaat kan opgevraagd worden bij een certificaat authoriteit, de organisatie die de certificaten verstrekt. De authority heeft ook de encryptie sleutels in handen die de veiligheid waarborgen. Helaas is het een aantal keren gebeurd dat een certificaat authoriteit werd gehackt. Bijvoorbeeld Diginotar in juni 2011. Op dat moment worden certificaten wereldwijd geblokkeerd. In de situatie Diginotar hadden veel Nederlandse overheidsorganisaties hier last van.

Grofweg kun je certificaten onderverdelen in twee typen:

  • Domein validatie (goedkoper, wordt nu door Google als Veilig gemarkeerd)
  • Domein validatie met bedrijfsgegevens (persoonlijker)

In de eerste situatie komt er alleen een groen slotje. In de tweede situatie komt de bedrijfsnaam in de groene balk te staan. Een certificaat kan aangevraagd worden op een domeinnaam. Het is mogelijk om op een certificaat voor meerdere domeinen af te sluiten. Het is ook mogelijk om een certificaat voor een onbeperkt aantal subdomeinen af te sluiten. Dit wordt een wildcard certificaat genoemd.

Banken en verzekeringsmaatschappijen maken al jaren gebruik van SSL. Voor iedere website met een inlog is het eigenlijk een must om een SSL certificaat te installeren. Hiermee geef je de gebruikers het vertrouwen dat bijvoorbeeld hun privacy gegevens veilig zijn.

Een nieuwe ontwikkeling in certificaten-land is Let’s Encrypt. Deze organisatie heeft een initiatief gestart waarmee je gratis certificaten kunt afnemen. Op ons Solide Hosting platform hebben we Let’s Encrypt volledig laten implementeren. Onze klanten én toekomstige klanten kunnen gebruik maken van deze functionaliteit.

https://www.solidehosting.nl (met een groen slotje:)

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen en heb je kunnen vinden wat je zocht. Neem ook gerust eens de tijd om mijn andere site te bezoeken voor informatie over de Bijbel en het christelijke geloof: bijbeltime.nl