Geforceerde upgrade naar Windows 10 door een fout in Windows Update?

Inmiddels heb ik meldingen gekregen van mensen die op hun computer een geforceerde upgrade aangeboden krijgen naar Windows 10. Microsoft geeft aan dat het gaat om een fout. De update wordt via het Windows Update-programma doorgevoerd, waarmee ook beveiligingspatches naar gebruikers worden verstuurd.

Hieronder de screenshots van een getroffen installatie:

windows-forced-01

windows-forced-02
Graag binnen 5 dagen upgraden:)

windows-forced-03

Volgens Microsoft is er een fout gemaakt waardoor de Windows 10-update ‘vrijwillig’ naar ‘verplicht’ werd gezet. Mensen die niet opletten op wat voor updates ze via dit kanaal krijgen, kunnen dan ook een nare verrassing krijgen omdat het systeem de overstap op een zelfgekozen tijdstip uitvoert.

Het is niet bekend hoeveel Windows-gebruikers hierdoor onvrijwillig naar Windows 10 zijn overgestapt. Deze mensen kunnen binnen een maand na de update nog wel weer terug naar de vorige versie.

Ik ben aan het testen om een instelling te maken waarbij de upgrade volledig uitgeschakeld kan worden. Zodra ik die oplossing heb publiceer ik deze.

 

Update 26-11-2015 12:10: Inmiddels heb ik een oplossing gevonden:

Dit is een register aanpassing met voor het Windows register. In de zip file zitten twee files waarmee je de geforceerde upgrade aan of uit kunt zetten. De inhoud van de register aanpassing is hier beschreven: https://support.microsoft.com/en-us/kb/3080351
Als het goed is blokkeert die registeraanpassing de mogelijkheid om via Windows Update te kunnen upgraden naar Windows 10.

 

Update 28-11-2015 20:55: Upgrade naar Windows 10 blijft verplicht binnenkomen:

Inmiddels krijg ik op één van mijn laptops met Windows 7 de update zelf ook geforceerd binnen. Windows gaf rond 20:45 met een upgrade bericht. Ik heb gekozen voor ‘Later upgraden’, maar toch werd de download en installatie meteen gestart. Ik heb het installatieproces van Windows 10 afgebroken door niet akkoord te gaan met de Windows 10 (installatie) voorwaarden. Daarna kon ik de Windows 10 setup annuleren.